Vaccination

Hunde

Basisvaccination
Hunde vaccineres som standard mod en række sygdomme, som vi ikke har nogen effektiv behandling imod. Der er tale om hundesyge, smitsom leverbetændelse, parvovirus, parainfluenza, leptospirose og kennelhoste.

Hvalpe får almindeligvis denne basisvaccination, når de er 8, 12 og 16 uger gamle. 16 ugers vaccinationen er kommet på efter anbefalinger fra en større veterinærfagligt sundhedspanel. Dette skyldes den passive modstandskraft, hvalpen får tilført via modermælken, hvilket kan svække den første basisvaccinations virkning og hvalpen dermed ikke får tilstrækkelig dækning af denne.

Hvis hvalpen er opvokset i omgivelser, hvor der inden for det seneste års tid har været problemer med udbrud af f.eks. kennelhoste eller parvovirus, kan det være en god idé allerede at vaccinere ved seks-ugers-alderen. Det samme gør sig gældende, hvis man ikke er sikker på, om moderdyret er korrekt vaccineret.

Genvaccination
Efter basisvaccinationen skal hunden med årlige mellemrum genvaccineres med relevante vacciner for at bibeholde modstandsevnen mod de tidligere nævnte sygdomme.

Der skal som minimum genvaccineres mod følgende sygdomme årligt:

  • Kennelhoste
  • Leptospirose

at genvaccinere mod følgende sygdomme hver andet til tredje år:

  • Hundesyge
  • Smitsom leverbetændelse
  • Parvovirus

Andre almindelige vacciner
Udover basisvaccinationerne, kan hunden endvidere vaccineres mod følgende sygdomme:

  • Rabies: Hundegalskab findes ikke i Danmark, men er konstateret i flere lande uden for Danmark. Denne vaccine er derfor aktuel, hvis du skal have din hund med ud at rejse.
  • Herpesvirus: Kun drægtige hunde vaccineres mod herpes under drægtigheden for at forbygge dødsfald, kliniske symptomer og forandringer hos hvalpene. Der skal genvaccineres hver gang, hunden er drægtig, hvis man vil beskytte hvalpene bedst muligt.

Katte

Basisvaccination
Katte vaccineres som standard mod kattesyge, herpesvirus, calicivirus og klamydia.

Killinger får almindeligvis denne basisvaccination, når de er mellem 8 og 12 uger gamle. Basisvaccinationen skal gentages allerede tre til fem uger senere, hvis killingen bliver vaccineret inden den 12. leveuge. Dette skyldes den passive modstandskraft, killingen får tilført via modermælken, hvilket kan svække den første basisvaccinations virkning.

Hvis killingen er opvokset i omgivelser, hvor der inden for det seneste års tid har været problemer med udbrud af f.eks. katteinfluenza, kan det være en god idé allerede at vaccinere ved seks-ugers-alderen. Det samme gør sig gældende, hvis man ikke er sikker på, om moderdyret er korrekt vaccineret.

Genvaccination
Efter basisvaccinationen skal katten med årlige mellemrum genvaccineres med relevante vacciner for at bibeholde modstandsevnen mod de tidligere nævnte sygdomme.

Der skal som minimum genvaccineres mod følgende sygdomme årligt:

  • Herpesvirus
  • Calicivirus
  • Klamydia

Man kan nøjes med at genvaccinere mod følgende sygdomme hver andet til tredje år:

  • Kattesyge

Andre almindelige vacciner
Udover basisvaccinationerne, kan katten endvidere vaccineres mod følgende sygdomme:

  • Rabies: Hundegalskab findes ikke i Danmark, men er konstateret i flere lande uden for Danmark. Denne vaccine er derfor aktuel, hvis du skal have din kat med ud at rejse.
  • Felin leukæmi: Katten kan vaccineres mod felin leukæmi på samme tid som basisvaccinationen. Derefter kan der genvaccineres årligt. Spørg dyrlægen, om det er aktuelt for din kat.

Hjem

Ring op

Send email

Kontakt os